Багато чернігівців визнають проблему дискримінації

53% жителів центрального регіону, до якого відноситься і Чернігівська область, визнають наявність проблеми дискримінації в українському суспільстві.

Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження «Що українці знають та думають про права людини», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс».

При цьому 51% жителів Центру, а відповідно й Чернігова, зазначають, що особисто стикалися із проявами дискримінації. Цікаво, що цей показник є найвищим серед усіх регіонів. Так, загалом по Україні 40% жителів стикалося із дискримінацією, найнижчим цей показник є у східному регіоні – 31%.

«Дискримінація – розповсюджене порушення прав людини. Щодня ця проблема зачіпає мільйони людей, але часто залишається непоміченою, – зазначає голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик. – Насправді ж, дискримінація стається кожного разу, коли в однаковій ситуації через стереотипи чи певну ознаку до одних людей ставляться гірше, ніж до інших».

За її словами, це, наприклад, ситуації, коли людину у працездатному віці не беруть на роботу, бо «занадто стара», або коли відмовляють у медичному обслуговуванні через не ту «прописку», чи коли людину з інвалідністю не пускають до ресторану.

«Дослідження виявило певні особливості у регіональному розрізі. Серед ознак, за якими на думку мешканців Чернігова та всієї Центральної України, найчастіше відбувається дискримінація – вік (44%), інвалідність (38%), сексуальна орієнтація (30%), майновий стан (28%), стан здоров'я (25%), політичні погляди (25%) та стать (25%). Практично за усіма запропонованими ознаками рівень дискримінації є вищим за середні показники по Україні» – зауважила Світлана Колишко, керівниця групи з прав людини, координаторка проекту Програми розвитку ООН в Україні.

Населення Центру, згідно з опитуванням, відносно охочіше, ніж інші регіони країни, поділяє думку щодо можливості обмежувати права певних категорій людей, тобто відкрито готове до дискримінації. Такґ. відносно більше за інші регіони тут готові обмежувати права колишніх засуджених (62%), людей з непопулярними політичними поглядами (60%), ромів (56%) та представників ЛГБТ-спільноти (51%).

«Загалом у оцінках можливості обмеження прав певних груп населення Донбас, Західний та Східний регіони виступили скоріше проти обмеження прав, тоді як Південний та Центральний регіони виявилися більш радикальними», – додала Тетяна Печончик.

Не зважаючи на низький рівень розуміння питання толерантності та відвертої дискримінації певних груп населення, 77% жителів Чернігова та центрального регіону вважають толерантність важливою чи навіть однією з головних цінностей для прав людини.

В контексті

Дослідження «Що українці знають та думають про права людини» було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО «Центр інформації про права людини» і Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Опитано 2004 респонденти віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Аліса Тимченко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?