Анатолій Кінах завітав на Чернігівську швейну фабрику «Елегант»

Президент союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах у Чернігові ознайомився з потужностями підприємства «Елегант».

Ця фабрика випускає чоловічий, жіночий та дитячий одяг і вже кілька років працює переважно для іноземних споживачів. Її якісна робота визнана в Німеччині, Франції, Швеції, Польщі та інших державах Європи. Як відзначила директор фабрики Наталія Романовська, зараз підприємство забезпечує роботою понад півтисячі людей, причому 93 відсотків – жінки. Заробітна плата – одна з найвищих в області.

Кінах-Елегант-Чернігів (2)Анатолій Кінах оглянув цехи та поспілкувався з трудовим колективом фабрики. Тут працює чимало мешканців сумнозвісного гуртожитку по вул. Попудренка, № 16. Вони розповіли про пережиту трагедію… Їм допомогло підприємство, та проблема не вичерпалася. Тож, користуючись можливістю, люди передали листа до Прем’єр-міністра.

 

– Анатолію Кириловичу, які наразі перспективи розвитку промисловості в нашій державі?

– В Україні, на жаль, все-таки залишаються прояви глибокої системної, соціальної і промислової кризи; до цього додається й трагедія на сході… За статистикою, за чотири місяці 2017-го обсяги промисловості знизилися ще на два відсотки. Зокрема, в дуже складних умовах працює легка промисловість. Проблеми – досить гострі. Адже промисловість не може існувати без доступу до фінансових ресурсів. По суті, в державі досі не працює кредитна система. Вартість кредитів зашкалює за 20 відсотків, що абсолютно неприпустимо.

– Візьмеш кредит і одразу стаєш банкротом...

– Бо відсутні ефективні механізми залучення інвестицій для модернізації легкої промисловості! А нам потрібно адаптувати її до тих вимог, стандартів і технічних регламентів, які існують в Європі та всьому світі. Передусім – це якість і безпека продукції, що, знову ж таки, вимагають значних інвестицій. Це має бути на основі серйозних державних програм та об’єднання зусиль громадськості. Наприклад, в Україні – поки одна з найгірших у світі система підключення до електромереж. Інвестор вклав кошти, створив підприємство. Але на вимогу обленерго він повинен заплатити за підключення суму більшу, ніж вартість цього підприємства! Це – просто неприпустимо.

– Але, на жаль, за світовим рейтингом наша держава знаходиться десь на 130-му місці – за умовами підключення до електромереж!

– Отож цю проблему необхідно вирішувати, адже кожне непрацююче підприємство – це втрачені робочі місця. Залишається проблема контрабанди продукції, з якої не сплачуються податки. І конкурувати з такою продукцією підприємствам легкої промисловості, які працюють прозоро, неможливо. Тут потрібно наводити жорсткий порядок, незважаючи на персони та політичний колір.

Кінах-Елегант-Чернігів (4)

Кінах-Елегант-Чернігів

Сергій Дзюба, «Деснянська правда»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?