Американці високо оцінили наших саперів у Чернігові

У 8-му навчальному центрі Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України, у Чернігові, завершено тритижневий тренінг з підготовки національних операторів України (саперів) 1-го рівня EOD з гуманітарного розмінування.

Сертифікати про проходження навчання отримали 16 представників з трьох структур — Збройних сил України, Держспецтрансслужби Міністерства оборони та ДСНС.

— Ми отримали, зокрема, нові навички з пошуку та ідентифікації вибухонебезпечних предметів. У американців підвищені правила техніки безпеки на всіх рівнях виконання завдань. Наприклад, йде повна ідентифікація боєприпасу, він замальовується, визначається тип вибухника і тільки після цього предмет дистанційно переміщується і знищується. Також підвищено вимоги під час виконання підривних робіт електричним способом. У нас це все трохи інакше, — розповів заступник командира роти спеціальних робіт молодший лейтенант Павло Квачан.

Впроваджує курси Відділ оборонного співробітництва Посольства США в Україні. Для тренінгів виділено комплекти з пошуку вибухонебезпечних предметів, зокрема, новітні металодетектори, допоміжне приладдя, комплекти інженерної розвідки з низкою ефективних електронних та оптичних приладів.

— Ми належно оцінили професіоналізм українських саперів — це висококласні фахівці. Та все ж сподіваємося, що надані нами знання допоможуть знизити ризики, на які наражаються ці люди, — зазначив один з інструкторів, молодший лейтенант Сухопутних військ США Михайло Віахермоса.

В перспективі довгострокової Програми гуманітарного розмінування командування ЗС США в Європі тренінги 2-го рівня EOD у жовтні цього року, а пізніше, навесні 2019-го, і третього. Американці сподіваються, що на них, до Чернігова, у повному складі прибудуть тіж люди.

Олександр Штупун,

спеціальний кореспонден Інформагентства Міноборони України (м. Чернігів)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?