Актуально з перших вуст. Все про  новий паспорт громадянина України

Як  отримати пластиковий  паспорт? Чи обов’язково треба «здавати» нинішній паспорт-книжечку? Яка вартість нового основного документа? Про це та все, що стосується «сучасної» хвилі паспортизації – розповіла начальник управління Державної міграційної служби в Чернігівській області Ксенія ЛУК’ЯНЕЦЬ.

Лукянец (3)Відтепер паспорт громадянина України виглядатиме у вигляді пластикової картки, на яку вноситимуться біометричні відомості власника – такий документ у європейських країнах називають ID-картка.

Ксенія Лук’янець зазначила, що місцеві міграційні служби розпочинатимуть оформлювати нові паспорти вже після 11 січня. Важливо те, що заміна паспорта-книжечки на пластикову картку не є обов’язковою вимогою, а цілком добровільне рішення громадянина. Адже конкретний час, принаймні на сьогодні, для переходу на сучасну паспортизацію не визначений.

Внутрішній паспорт не замінює закордонний

− Найперше видаватимемо ID-картку тим, кому належить отримувати вперше такий документ, − зауважила керівник міграційної служби області, − тобто громадянам, які досягли 16-ти років. Новий документ буде більш захищений від підробок і призначений виключно для підтвердження особи та громадянства на території України. Адже для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що унеможливлює підробку електронних документів. У разі крадіжки чи втрати такого паспорта, зловмисники не зможуть скористатися ним. Завдяки вбудованому електронному безконтактному чіпу, запровадження ID-картки відкриває нові можливості для створення електронних сервісів та спрощення надання адміністративних послуг.

паспорт-1Як виявляється, на сьогодні майже в 100 країнах із 103 держав-членів ООН уже впроваджені такі документи, і Україна серед 20-ти країн, в яких вже готові приступити до видачі нових паспортів.

Як повідомила Ксенія Лук’янець, протягом нинішнього року міграційна служба  розраховує видати понад 2 мільйони документів нового зразка.

Строки видачі нових паспортів

Для оформлення паспорта нового зразка, який діятиме протягом 10-ти років (кінцевий термін дії зазначений у паспорті), особи, що досягли 16-ти років, мають подати до міграційної служби за місцем реєстрації  свідоцтво про народження.

Лукянец-2-300x300У Чернігівській області обладнання для оформлення пластикових карток встановлено у 8-ми територіальних підрозділах Управління державної міграційної служби області: Менському, Бахмацькому, Козелецькому, Новгород-Сіверському районах, Прилуцькому та Ніжинському міськвідділах, Деснянському та Новозаводському районних секторах Чернігова.

Ксенія Лук’янець запевнила, що незабаром буде встановлено відповідне обладнання у підрозділах Борзнянського, Сосницького, Корюківського та Чернігівського районів.

У тих районах, де немає поки що належного технічного обладнання для оформлення паспорта нового зразка, громадяни зможуть отримати паспорт паперовий – книжечку, яка започаткована у 1993 році.

Строк оформлення – 10 робочих днів (для термінового отримання) та 30 днів – у звичайному режимі.

Що в паспорті моїм…

Як проінформувала Ксенія Лук’янець, замінити, принаймні  поки що, водійські посвідчення, як було заявлено дещо раніше в ЗМІ, новий паспорт не зможе – водійські «права» треба буде отримувати, як і раніше. Це стосується і закордонного паспорта, адже новий документ (ID-картка) лише для внутрішнього застосування.

На жаль, не вказуватимуться й дані про національність власника картки-паспорта і, що цікаво, відсутня «для загалу» буде інформація про сімейний стан громадянина. Під час прес-конференції журналісти жартували, що відтепер дізнатися коханці про те, чи одружений її обраний, чи ні − буде вкрай складно. Хоча, як вказала Ксенія Лук’янець, детальні дані про особу вміщуватимуться в базах даних міграційної служби на паперово-електронних носіях, однак просто отримати такі відомості кожному бажаючому буде неможливо. Така інформація є цілком конфіденційна.

Лукянец-6

Лукянец-7А взагалі до паспорта громадянина України нового зразка буде вноситися наступна інформація:

  • назва держави;
  • назва документа;
  • ім’я особи;
  • стать;
  • громадянство;
  • дата народження;
  • унікальний номер запису в реєстрі;
  • номер документа;
  • уповноважений суб’єкт, що видав документ (код);
  • місце народження;
  • відшифрований образ обличчя особи;
  • відшифрований підпис особи.

Щодо вартості оформлення нового паспорта, то питання це ще остаточно не виирішено.

Кампанія з впровадження  ноіого паспорта

Отже, вже з 11 січня управління Державної міграційної служби в області розпочинає прийом документів на оформлення паспорта нового зразка.

Лукянец-9Натомість начальник управління Державної міграційної служби в Чернігівській області звернулась з проханням не користуватися послугами будь-яких посередників, які пропонують сприяння та допомогу в оформленні паспорта громадянина України у вигляді пластикової картки. Ксенія ЛУК’ЯНЕЦЬ  зазначила, що державна міграційна служба нашої держави в жодному випадку не співпрацює з фірмами чи організаціями з надання адміністративних послуг.

Сергій Вітер

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?