Актуальні питання щодо єдиного внеску

У Чернігівській обласній податковій інспекції Державної фіскальної служби проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання з єдиного внеску».

На запитання платників відповідала начальник відділу адміністрування єдиного внеску управління оподаткування фізичних осіб Галина Мушенок.

У відділі організації роботи Чернігівської обласної державної податкової інспекції підготували кілька запитань, на які фахівець-податківець надавала консультації під час «гарячої лінії».

Чи нараховується та сплачується єдиний внесок громадськими організаціями інвалідів?

Відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної із збором та веденням обліку єдиного внеску, регулюються Законом України від 08.07.10 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Закон №2464)».

Статтею 4 Закону №2464 визначено вичерпний перелік платників єдиного внеску.

Відповідно до п.14 статті 8 Закону №2464 єдиний внесок для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТО, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату пра­ці, встановлюється у розмірі 5,3% визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 Закону № 2464 бази нарахуван­ня єдиного внеску.

Єдиний внесок для підприємств та організацій гро­мадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,5% визначе­ної пунктом 1 частини першої статті 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску для працюючих інвалідів.

Який порядок нарахування єдиного внеску на загальнообовязкове державне страхування на суми нарахованої зарплати не за основним місцем роботи працівника-інваліда?

Єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка, а підставою для застосування зазначеного розміру єдиного внеску (8,41%) є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності платнику податку – інваліду.

Яким чином ФОП – платник єдиного податку повідомляє контролюючий орган про набуття статусу інваліда, щоб не сплачувати єдиний соціальний внесок?

Згідно з частиною 4 ст. 4 Закону № 2464 ФОП плат­ники єдиного внеску звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отри­мують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

ФОП – платник єдиного внеску повідомляє орган ДФС про набуття статусу інваліда шляхом подання письмової заяви довільної форми із відповідними підтверджуючими документами, а саме: копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертизі комісії про встановлення групи інвалідності.

При цьому, зазначена особа звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця, після набуття статусу інваліда.

Чи змінюються рахунки по сплаті єдиного внеску для платників м. Чернігова?

З 03.10.2016 року змінюються рахунки по сплаті єдиного внеску, а саме:.

— Єдиний внесок, нарахований роботодавцями на  суми: заробітної плати, винагород за договорами цивільно-правового характеру, допомоги по тимчасовій непрацездатності та ін. – 37196201022526;

— Єдиний внесок для фізичних осіб-підприємців, у т.ч. які обрали спрощену систему оподаткування та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність – 37193204022526;

— Добровільна участь

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?