Актор, співак, філософ заснував молодіжний Пласт

1 вересня 1924 р. (за іншими даними – 31 серпня) – помер Остап Вахнянин, громадсько-освітній діяч.

Народився 25 березня 1890-го у місті Стрий на Львівщині.

Обкладинка книги Остапа Вахнянина «Пластовим шляхом за красою життя». Фото: 100krokiv.info

Навчався на філософському факультеті Львівського університету. Підхорунжий легіону Українських січових стрільців, брав участь у боях за Львів. У 1919-му в складі Української республіканської капели об’їхав усю Європу.

Остап Вахнянин. Фото: 100krokiv.info

Після окупації Галичини Польщею мешкав на Закарпатті. Актор і співак Руського театру товариства «Просвіта» в Ужгороді. Професор Ужгородської гімназії, викладав українську та німецьку мови. В лютому 1923-го заснував при гімназії Пласт, який мав великий успіх у молоді. Автор одного з перших пластових підручників на Закарпатті – «Пластовим шляхом за красою життя» (1924). Організував при Пласті хор та театральний гурток. Сформулював ідеологічне кредо Пласту: «згуртувати під свій синьо-жовтий прапор усю нашу молодь і виховати на чесних, характерних та відважних синів нашої дорогої Батьківщини, для кращого завтра нашого бідного народу».

Остап Вахнянин. Фото: 100krokiv.info

Професор В. Комаринський вважав Остапа Вахнянина пластуном-ідеалістом: «Платню мав дуже малу, так що мусив давати приватні лекції; помимо того не переставав працювати для Пласту, не раз до пізньої ночі сидів з пластунами…».

Загинув внаслідок нещасного випадку, похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?