Аграрії створюють самооборону від рейдерства

Рейдерство наступає. Аграрні конфлікти, які стосуються землі чи врожаю, хвилею котяться країною – за минулий рік відбулося більше 700 захоплень. З усіх областей України лише в кількох – порядок.

Щоб захистити аграріїв, наприкінці 2017 року на форумі членів асоціації Всеукраїнської Аграрної Ради було вирішено створити ТОВ «Охоронну компанію «Гайдамаки»». Основне завдання – захист сільськогосподарських товаровиробників від рейдерських захоплень. І вже є перші відбиті «атаки» — врятовано майна на мільйони гривень!

Найбільша активність рейдерского руху спостерігається навесні (коли шахраї можуть засіяти «не свої» землі або спробувати перенести межові знаки для збільшення площі свого володіння) та восени (коли можуть зібрати «чужий» урожай). А ризик неправомірного захоплення підприємства, землі, техніки, офісних та виробничих приміщень, існує щодня, незалежно від пори року. При цьому процедура повернення незаконно загарбаного господарства через суд може тривати роками.

Щоб відстояти та довести законне право володіння власнику доведеться витрати час, нерви та чималі кошти. Поки триватимуть судові тяганини, рейдери отримають змогу обробляти «вкрадену» землю і користуватися всіма ресурсами підприємства. Це замкнуте коло неможливо роз’єднати, не ліквідувавши законодавчі прогалини. Поки що, на жаль, кожен аграрій змушений думати про свою безпеку сам.

Валерій Колоша – керівник ПСП «Пісківське» як член громадської організації «Всеукраїнська аграрна рада» підписав договір про надання охоронних послуг і довірив безпеку господарства охоронній компанії «Гайдамаки». Д

о складу «Гайдамаків», які швидко за викликом з’являються на місце назрівання конфлікту, входять колишні спецпризначенці, учасники АТО, — загартовані, кваліфіковані, організовані, здатні швидко оцінювати складні ситуації та приймати миттєві рішення. І навіть тоді, коли ситуація виходить з-під контролю місцевих охоронників, «Гайдамаки» можуть і вміють захистити інтереси аграрія.

За словами керівника господарства ПСП «Пісківське» про безпеку підприємства потрібно дбати цілий рік.

— Хоча пора збору урожаю є найбільш привабливою для рейдерів, та і навесні не варто забувати про охорону, адже ймовірність появи «загарбників» існує завжди, незалежно від пори року. Щоб спокійно працювати та розвиватися, безпеку довіряємо професіоналам. Вартість охоронних послуг, — зазначає Валерій Петрович, — прийнятна, порівнюючи з ціновою політикою інших охоронних структур: оплата складається зі щомісячної абонплати та внесків членів ВАР.

При цьому підприємство отримує юридичний, фізичний захист та підтримку в ЗМІ.

— Законодавчі недопрацювання та корумповані можновладці створюють всі передумови для активізації аграрного рейдерства, – розповідає Сергій Баличев, директор ТОВ «Охоронна компанія «Гайдамаки». — На сьогоднішній день існує два найпопулярніші способи заволодіння аграрним бізнесом: юридичний та силовий. Юридичне рейдерство: підприємство переписується на іншого власника шляхом внесення змін до складу учасників (засновників) без нотаріального посвідчення їхнього підпису; незаконно переоформлюються договори оренди землі за допомогою «нечистих на руку» нотаріусів. Для успішного проведення юридичних махінацій необхідно залучити працівників державних реєструючих структур та нотаріусів, що потребує значних коштів. Силове рейдерство: зміна власника шляхом повного захоплення підприємства бандитськими угрупуваннями. Даний спосіб передбачає швидкий, майже миттєвий, результат.

Особливістю рейдерських захоплень господарств, у тому числі і аграрних, є те, що «потерпілі» підприємства не отримують повноцінний захист власних інтересів на законодавчому рівні. Часто правоохоронні органи кваліфікують факти рейдерства як господарські спори і радять вирішувати свої проблеми у суді. Натомість, попередження незаконних дій третіх осіб та оперативне реагування під час виникнення загрози — чи не єдиний можливий спосіб захисту власного бізнесу.

Отже, загальної панацеї від рейдерських захоплень не існує. Але, коли рейдери знають, що господарство має потужний захист в усіх сферах, то будуть більш ретельно оцінювати ризики.

— Жоден рейдер не буде здійснювати протиправні дії, якщо після оцінки ризиків, переконається у їх безперспективності та неминучості покарання, – розповідає Руслан Дашицький, юрист ОК «Гайдамаків». — Наше завдання, створити такі умови, щоб підприємство виявилося «не по зубах» рейдерам. При підписанні договору на надання господарству послуг охорони «Гайдамаки» беруть на себе чітко визначені зобов’язання: зведення до мінімуму ризиків захоплення посівів, сільськогосподарської техніки, виробничих приміщень, повний аналіз роботи служби охорони підприємства та надання рекомендацій щодо її удосконалення.

Сьогодні «Гайдамаки» — універсальна охоронна компанія, що спеціалізується виключно на охороні підприємств аграрної сфери і представлена в більшості регіонів України. Окрім того, компанія має професійну юридичну та медіа служби, з багаторічним досвідом роботи в агросекторі.

Як відбувається сам процес охорони?

Спочатку вивчаємо ситуацію, аналізуємо всі фактори ризиків, надаємо рекомендації щодо недопущення загрози та опрацьовуємо шляхи вирішення проблем. При найменшій підозрі рейдерського захоплення за викликом керівника господарства або довіреної особи, працівники охоронної компанії у терміновому порядку виїжджають на підприємство та проводять упереджувальну роботу з тими, хто зазіхає на «чуже». У разі виникнення силового протистояння координуються дії керівництва та працівників сільгосппідприємства. Одночасно на місце конфлікту прибуває група швидкого реагування з залученням правоохоронних органів. Якщо захоплення вже відбулося, приїжджають бійці групи швидкого реагування з юридичним та журналістським супроводом. Юристи надають правову оцінку ситуації та визначають чітку послідовність наступних дій керівника захопленого бізнесу. Журналісти надають миттєвого швидкого розголосу події для встановлення кола причетних осіб та оскарження незаконних дій у судах. Разом з цим кожен аграрій розуміє: краще запобігти рейдерському захопленню, аніж роками доводити своє право власності на господарство у судових інстанціях.

Наталія Черній, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?