28 липня відкрився Київський університет

28 липня 1834 року відкрито Київський імператорський університет святого Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка), другий вищий навчальний заклад на Наддніпрянській Україні часів Російської імперії.

Київський університет мав протистояти полонофільській київській інтелігенції. А його відкриття, про яке говорилося з початку ХІХ ст., прискорило закриття Кременецького ліцею на Волині за участь студентів у Листопадовому повстанні 1831-го. Матеріальна база ліцею заклала основи Київського університету, сюди ж перейшло чимало викладачів ліцею.

Київський університет святого Володимира. Фото: www.etar.com.ua
Київський університет святого Володимира. Фото: www.etar.com.ua

Урочисте відкриття відбулося 28 липня 1834-го, в день пам’яті рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Русі. А рівно через місяць перші 62 студенти розпочали заняття на єдиному на той час філософському факультеті. Першим ректором став видатний вчений-енциклопедист Михайло Максимович.

У 1835-му відкрився юридичний факультет, від 1842-го навчальний заклад, який до того орендував кілька приватних будівель, перебрався у Червоний корпус (збудований за проектом архітектора Вікентія Беретті). А вже на середину ХІХ ст. університет перетворився на передовий осередок науки і громадської думки в Україні.

Червоний корпус Київського університету святого Володимира. Замальовка Тараса Шевченка (1846). Джерело: www.wikiwand.com
Червоний корпус Київського університету святого Володимира. Замальовка Тараса Шевченка (1846). Джерело: www.wikiwand.com

В 1939-му названий на честь відомого українського поета Тараса Шевченка.

Сьогодні це багатогалузевий навчально-науковий комплекс, який нараховує 14 факультетів, 8 інститутів, 1 відділення, 2 коледжі та 21 підрозділ.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам`яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

На першому фото cultsprotyv.org.ua: Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?