25 лютого навчальні заклади Чернігівщини можуть залишитися без опалення

«Обласна адміністрація закрила очі на те, що школи і лікарні не опалюватимуться», —  заявив народний депутат від Чернігівщини Валерій ДАВИДЕНКО.

школа25 лютого в усіх районах області у закладах соціальної сфери буде відключено газ. Тобто школи, дитячі садки, лікарі лишаться без опалення. Ця проблема, як виявилося, існує давно. Адже офіційне попереджувальне повідомлення про відключення від ПАТ «Чернігівгаз» було надіслано на адресу всіх райдержадміністрацій області ще тиждень тому! Але Чернігівська облдержадміністрація на сьогоднішній день не зробила нічого, аби знайти шляхи виходу із ситуації. Більш того —  проблема приховувалась!

Цього року через певні нюанси діючого законодавства тендерні процедури  по закупівлі газу відбудуться лише на початку березня.  Виходить, що у січні і лютому фактично відбулося незаконне використання газу закладами соцсфери районів.

Ситуація дійшла до абсурду – сьогодні до мене, як до народного депутата, за допомогою звернулися деякі районні адміністрації, адже їм вже більше нікуди звертатися. ОДА закрила на це очі і абстрагувалася! Школи, дошкільні навчальні заклади, лікарні, бібліотеки… Не можна допустити, щоб вони залишилися без опалення і припинили працювати.

Я шокований сьогоднішнім зверненням районних адміністрацій. Чому виконавча влада не реагує на таку масштабну проблему? Часу на роздуми немає. Ситуація, що виникла, та діючі положення Закону України «Про здійснення державних закупівель» дозволяють знайти кілька варіантів вирішення цієї проблеми:

  1. В рамках «переговорної процедури закупівлі» (Розділ VIII Закону). Переговорна процедура закупівлі — це процедура, яка використовується замовником як виняток і відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю з учасником після проведення переговорів з одним або кількома учасниками (ст. 39 Закону). У цьому випадку її застосування можливе, за відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи (п. 2 ч. 2 ст. 39 Закону). Ситуація з одним постачальником майже однакова в більшості районів області.
  2. В рамках продовженні дії попередніх договорів, при цьому керуючись положеннями ч. 6 ст. 40 Закону. Дана норма говорить, що дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку. В цьому разі необхідно продовжувати дію попередніх договорів і у разі виходу за межі 20% суми, фактичну заборгованість можна покривати за рахунок укладених договорів після здійснення тендерної процедури.
  3. Організувати договірну роботу з постачальником природного газу між ним та сільськими радами в межах допустимих без тендерів сум (приклади такої роботи вже наявні в кількох районах нашої області).

Розумію, що жоден із запропонованих варіантів не є ідеальним, однак адаптація будь-якого з них під певні умови —  врятує ситуацію та не дасть відключити від опалення дитячі садочки, школи та лікарні.

Замість того, щоб залишати райони області з проблемою сам на сам, посадові особи Чернігівської облдержадміністрації повинні взяти на себе відповідальність за ситуацію, яка виникла з постачанням газу бюджетним соціальним установам, і надати шляхи виходу. 

Народний депутат України Валерій ДАВИДЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?