238 млн грн виплачено на соцдопомогу на Чернігівщині

ДЕРЖАВНЕ СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ — ГАРАНТОВАНЕ МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ВСІМ ПРАЦІВНИКАМ ЧЕРНІГІВЩИНИ.

Система загальнообов'язкового державного соціального страхування, упродовж усього часу незалежності України, надійно забезпечує підтримку працюючих громадян, що дозволяє їм та членам їх сімей отримувати матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю і пологами, за наслідками нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання.

Про це свідчать підсумки роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області (далі управління) за 2018 рік.

Згідно наданих відділенням управління в області роботодавцями (страхувальниками) 31 372 заяв-розрахунків, видатки на всі види допомог з тимчасової втрати працездатності, оплачених за рахунок коштів Фонду, склали 238,0 млн грн, що на 64,5 млн грн, або 37% більше, ніж за 2017 рік.

В тому числі забезпечено виплату наступних видів допомоги: по тимчасовій непрацездатності — 174,7 млн грн, що складає 73,4%, від суми всіх витрат на допомогу; по вагітності та пологах — 62,1 млн грн, або 26,1% від всіх витрат та на поховання — 1,2 млн грн, або 0,5%.

За рахунок коштів Фонду матеріальне забезпечення отримали більше 62 тис. осіб, в порівнянні з 2017 роком, кількість отримувачів допомоги збільшилась майже на 4 тис. осіб або на 7%.

Станом на 1 січня 2019 року відділеннями Фонду здійснювались щомісячні страхові виплати 3 311 потерпілим на виробництві та членам їх сімей. З цієї кількості отримувачів виплат — 300 потерпілих є внутрішньо переміщеними особами, які продовжують отримувати страхові виплати на підконтрольній українській владі території. Із загальної кількості потерпілих на виробництві в області обліковується 1626 осіб з інвалідністю. Застрахованим особам потерпілим на виробництві та членам їх сімей виплачено — 74,7 млн грн, що на 21,5 млн грн більше, ніж у 2017 році.

В 2018 році Фонд провів три етапи перерахунків щомісячних страхових виплат. Сума середньомісячного розміру страхової виплати на одного потерпілого на виробництві та особу, яка має на це право в разі смерті потерпілого станом на 1 січня 2019 року в цілому по області становила 1 880 грн, що на 43,4% більше в порівнянні з 2017 роком.

На превеликий жаль вимушені констатувати факт, що за 2018 рік відділеннями управління в області зареєстровано 109 страхових випадків, в тому числі 1 — з професійного захворювання, в яких постраждало 113 осіб, з них 10 — зі смертельним наслідком. Це менше, ніж в 2017 році. Зіграла тут свою роль і служба страхових експертів з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду, яка є ініціатором по роботі з питань охорони праці в області, проводячи та ініціюючи різні заходи, у тому числі: надання допомоги в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на підприємствах, проведення консультацій, семінарів, нарад для страхувальників, участь у роботі комісій з питань охорони праці та у розробленні профілактичних заходів, механізмів їх реалізації, несення пропозицій щодо підвищення безпеки виробництва. Слід зазначити, що і роботодавцям для зменшення страхових випадків треба створювати кращі умови праці для робітників.

Важливим напрямком діяльності управління та його відділень була робота з потерпілими на виробництві, а також по відновлюванню здоров’я застрахованих осіб після перенесених захворювань і травм. Протягом року медико-соціальні послуги отримали 417 потерпілих на виробництві на загальну суму 6,4 млн грн. За рахунок коштів Фонду, на загальну суму 14,5 млн грн, направлено на відновлювальне лікування у реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів України 1066 застрахованих осіб та 19 потерпілих на виробництві, а 73 потерпілих з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та професійних захворювань отримали санаторно-курортне лікування. Нагадаю, що у процесі реформування, Фондом спрощено порядок забезпечення відновлювальним лікуванням. Відтепер застрахована особа самостійно обирає санаторно-курортний заклад, для чого укладається тристоронній договір — між застрахованою особою, органом Фонду та санаторно-курортним закладом.

Отже, управління виконавчої дирекції виконувало і продовжує виконувати гарантоване державою надання матеріального забезпечення застрахованим особам і проведення страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей. Важливо, аби кожна працююча людина розуміла, що коли вона офіційно працевлаштована, то Фонд має право допомагати працівникам у випадках настання тимчасової непрацездатності чи травм на виробництві.

Робота працівників управління виконавчої дирекції Фонду та його відділень — це перш за все турбота про людей. За кожною цифрою — людська доля, доля її рідних та близьких, а ще — щоденна кропітка праця 126 висококваліфікованих спеціалістів, які продовжують працювати над актуальними питаннями у сфері соціального страхування для забезпечення підтримки в складні життєві часи найбільш активної та працездатної частини населення Чернігівщини.

Володимир Нашиванько,

начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?