2,2 млн «лікарняних» профінансовано у 1 півріччі

За оперативними даними, упродовж I півріччя 2018 року Фондом соціального страхування України було профінансовано надання допомоги з тимчасової втрати працездатності більше, ніж 1,5 млн застрахованих осіб за 2,2 млн лікарняними листками. Загалом ФССУ компенсував втрату заробітку за понад 19 млн 500 тис. днів.

Про це повідомили у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України.

Допомога по тимчасовій втраті працездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). Підставою для призначення допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Фонд соціального страхування України компенсує застрахованим особам втрату заробітку за період хвороби або травми з 6-го дня непрацездатності.

Упродовж 2017 року Фондом було профінансовано більше 4 млн лікарняних листків, на що направлено майже 9,5 млрд гривень.

Розмір допомоги у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності залежить від страхового стажу та виплачується в таких розмірах:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства.

Застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?