20 січня Кубань та УНР спробували об’єднатися

Календар Української революції. 20 січня 1918 року ухвалено резолюцію  про об’єднання Кубанської Народної Республіки та Української Народної Республіки.

Кубанська Народна Республіка – одне з десяти державних утворень, що виникли на теренах колишньої Російської імперії в 1917—1918 роках.

На той час на Кубані існували декілька політичних течій – козацька самостійницька, проросійська, автономістська (у складі Російської республіки), проукраїнська.

Мапа України, яку використовували на Паризькій мирній конференції у 1919-му. Фото: nashrіdkup.com.ua

На Кубані етнічні українці становили майже 60% населення. Тож 1917-й проходив під знаком пробудження української свідомості кубанських козаків. Відбувалися пошуки і налагодження зв’язків із Центральною Радою, обидві сторони обмінювалися делегаціями. Проукраїнську лінію очолював Микола Рябовіл – голова Кубанської Ради, один із найпопулярніших козацьких політичних діячів регіону. Йому активно допомагали Кіндрат Барджій, Федір Щербина, Лука Бич, Степан Манжула.

Загальна карта України. 1918. Фото: radiosvoboda.org

У вересні 1917-го, вітаючи українську делегацію на Кубанській військовій раді, Микола Рябовіл виголосив: «Дорогі гості! Мачуха-доля відірвала наших дідів Запорожців від матернього лона й закинула їх на Кубань… Царі робили все, щоб вибити з наших голів, з наших душ пам’ять про Україну й любов до Матері… Не діждали б цього вони ніколи».

В жовтні 1917-го кубанське, донське, терське, астраханське козацькі війська об’єдналися в Південно-Східний Союз, через що Кубань декілька місяців утримувалася на певній відстані від України. А на початку 1918-го політичну ситуацію в регіоні змінила поява на Кубані Добровольчої армії, яка відступала під ударами червоних.

Микола Рябовіл. Фото: radiosvoboda.org

В цих непростих умовах 20 січня 1918-го Законодавча рада Кубанської Народної Республіки таки ухвалила резолюцію про прилучення Кубані на федеративних засадах до УНР.

На думку історика Сергія Пархоменка: «Кубань шукала шляхи якогось союзу з Україною. І під союзом малося на увазі не стільки входження до складу, а союз військовий, і взагалі будь-які форми співпраці».

Фахівці говорять про три спроби досягти того чи іншого союзу між Україною і Кубанню в 1918-му. Об’єднання не відбулося через агресію радянської Росії. Брутальна військова сила більшовиків задавила і Кубанську Народну Республіку, і, зрештою, УНР.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання  Суспільний кореспондент

Джерела:

Ростислав Хотин. 100 років «злуки» УНР з Кубанню, яка так і не відбулася // Радіо Свобода. 19 січня 2018 р.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?