13 березня народився педагог зі світовим ім'ям

13 березня 1888 р. у місті Білопілля на Сумщині народився Антон Семенович Макаренко, педагог, письменник.

На відмінно закінчив Кременчуцьке міське училище та педагогічні курси при училищі (1905), пізніше навчався в Полтавському вчительському інституті.

Антон Макаренко. Фото: day.kyiv.ua

Починав викладачем у залізничних училищах. У 1920-му на пропозицію Полтавського відділу народної освіти організував трудову колонію для неповнолітніх правопорушників ім. Горького. Звідтоді розробляв теорію і методику проблеми масового перевиховання дітей-правопорушників в колективі, теорію сімейного виховання. Пізніше працював в Харківській трудовій комуні ім. Дзержинського (1927—1935). Підняв із соціального дна та повернув до нормального життя тисячі неповнолітніх – через його руки пройшли понад 3000 проблемних підлітків і жоден не повернувся на злочинний шлях.

Як зазначає Микола Ярмаченко: «Традиційна педагогіка завжди на перший план висувала навчання, а виховання розглядала як тільки щось супутнє навчанню. Макаренко ж виховання поставив на перше місце, а навчання сприймав як складову виховання. Він вважав, що завдання школи полягає у вихованні демократичних поглядів і вміння жити за демократичними принципами».

Член спілки письменників УРСР. Автор творів «Педагогічна поема» (1935), «Книга для батьків» (1937), «Прапори на баштах» (1938) та багатьох інших. «Педагогічну поему» вважають однією з десяти найбільш значимих книг ХХ століття по вихованню, вона переведена ледь не на всі мови світу.

Антон Макаренко (другий зліва) і Максим Горький з колишніми вихованцями колонії імені Горького. Фото: forbes.net.ua.

З 1937-го мешкав у Москві.

Раптово помер 1 квітня 1939-го в приміському потязі на станції Голіцино неподалік Москви.

10 цікавих фактів про Антона Макаренка

1. В школі вчився на відмінно, мав феноменальну пам’ять і майже ніколи не розлучався з книжками. Особливо любив історичну літературу.

Дипломна робота Антона Семеновича «Криза сучасної педагогіки» справила велике враження в Полтавському вчительському інституті, де він навчався.

2. Мав вроджений порок серця, короткозорість, через що був повністю звільнений від військової служби. При цьому любив військову форму, дисципліну і армійський порядок.

3. Його нестандартні, новаторські педагогічні методи не раз зазнавали критики. Їх називали антирадянськими, самого Макаренка звинувачували в рукоприкладстві. Серед головних опонентів – Анатолій Луначарський і Надія Крупська. Після критичного виступу останньої на VІІІ з’їзді комсомолу в 1928-му, в колонію ім. Горького одна за одною посунули перевірки і невдовзі Антона Макаренка відсторонили від роботи.

4. Антон Макаренко мав молодшого брата Віталія – офіцера царської армії, який у 1920-му емігрував за кордон. Помер у Франції в 1983-му.

5. Антон Семенович любив дітей, але у шлюбі не мав власних. Виховував як рідних дочку брата Олімпіаду (мати відомої актриси Катерини Васильєвої) та сина дружини Льва Салька.

6. З літа 1935-го півтора року працював у центральному апараті НКВД УРСР (помічник начальника відділу трудових колоній). За деякими свідченнями, такий кар’єрний злет (попри брата-білоемігранта та цивільну дружину, незадовго до того виключену з партії під час чистки) став можливий через протекцію Максима Горького або ж сестри українського наркома внутрішніх справ Всеволода Балицького Раїси. Свого часу Антон Семенович був закоханий в неї і навіть пропонував руку та серце.

7. Праця в НКВД розчарувала Макаренка. Стоси паперів забирали весь вільний час. Його нормою стали 20 склянок густого чаю та 120 сигарет. А сам він писав у листі: «Я зробився бюрократом. Із кожною годиною сповнююся дедалі більшою ненавистю до цієї спеціальності».

На нього писалися доноси і лише високе заступництво рятувало від неминучих репресій.

8. За однією з версій, у Москві, куди їхав Макаренко 1 квітня 1939-го, його мали арештувати. У поїзді він помер від розриву серця. Згідно опису патологоанатома, серце педагога було розломлене на дві частини, немов яблуко.

На його похорон з’їхалися вихованці з усього Радянського союзу.

9. ЮНЕСКО включила Антона Макаренка у список видатних педагогів світу. Спеціальним рішенням ЮНЕСКО 1988-й рік був оголошений роком Макаренка.

Сьогодні виховні технології Антона Семеновича популярні в Ізраїлі, Франції, США, Японії. А в Німеччині (місто Марбург) знаходиться єдина в світі лабораторія педагогічного спадку Макаренка.

10. На честь педагога названо астероїд головного поясу «3214 Макаренко», відкритий у 1978-му.

Сергій Горобець

У публікації використано матеріали з даного джерела

На першому фото fakty.ua: Антон Макаренко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?