10 березня загинув організатор перших відділів УПА

10 березня 1943 РОКУ  в бою з німцями в селі Оржів на Рівненщині загинув Сергій Качинський (псевдо: «Остап», «Щупак»), організатор перших відділів УПА.

Народився в 1912-му (за іншими даними – в 1917-му) в селі Піддубці на Волині. Член ОУН із 1931-го. Служив у польської армії. З 1939-го – у підпіллі. Член Штабу навчального полку ОУН(б) імені Холодного Яру (1941). Окружний провідник ОУН (1941), військовий референт Рівненського обласного проводу ОУН (1941—1943). Очолював першу школу старшин в Рівному.

В жовтні 1942-го організував перші збройні загони на Волині, які стали зародком УПА. Як зазначає дослідник Іван Патриляк, Сергій Качинський «у своїй роботі спирався на військові референтури територіальних округ організації, діяльність яких координував військовий референт на Волині та Поліссі Василь Івахів (Сом). На початку лютого 1943-го тут було створено Крайовий військовий штаб (КВШ), який із весни розгорнув поступове будівництво майбутньої УПА на засадах, що дуже нагадували структуру регулярної армії».

Загинув від німецької кулі в Оржеві, коли безпосередньо керував нападом і йшов в атаку попереду своїх бійців.

Посмертно нагороджений Золотим Хрестом бойової заслуги 1-го класу.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання  Суспільний кореспондент

На фото volynpost.com: Сергій Качинський

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?